phone  020-2258433       email  info@attitudeworks.nl
hotel vacatures website bell
Vind jouw horeca vacature
Zoek vacatures
Zoek kandidaten
 

Hire for attitude én skills

Een checklijst voor een succesvolle hire op attitude – én skills

 

Geschreven door: Marjorie Woudenberg, Managing Director AttitudeWorks.nl

Waar tot nog niet zo kort geleden de ervaring en hard skills van een kandidaat de grootste focus kregen tijdens het werving en selectie proces, worden persoonlijkheid en soft skills steeds belangrijker. In een groeiend tempo verschijnt het credo ‘We hire for Attitude en Train for skills’ bovenaan vacature teksten en hiring posts. Een mooie ontwikkeling, want de juiste persoonlijkheid bepaald in grote mate het succes van de hire. Het gevolg is echter, steeds hollere vacature teksten en selectie processen die te veel op gevoel gaan. Want ja, waar let je eigenlijk op als je ‘Hired for Attitude’?

Onder attitude wordt verstaand de neiging om negatief of juist positief te reageren op een bepaald idee, situatie of persoon. Er zijn vier componenten waaruit attitude bestaat:

1. Emoties en gevoelens. 2. Meningen en waardes 3. De wil om iets te doen 4. Positieve of negatieve reactie op externe prikkels

Hieronder geef ik je een aantal belangrijke tips en tricks die je helpen om in het werving – en selectie proces een juiste balans te vinden tussen hard – en soft skills, om zo succesvol op attitude te selecteren en de beste kandidaat te vinden.

Check 1. Welke attitude en persoonlijkheid zoek je? Voordat je de vacature tekst schrijft, bepaal dan eerst wat voor persoonlijkheid gewenst is voor deze functie. Denk hierbij aan het team waarin de persoon gaat werken; zoek je iemand die op persoonlijkheid met zijn teamgenoten moet matchen of juist niet? Het is namelijk niet vanzelfsprekend dat een leidinggevende persé moet matchen met zijn team members, soms is het juist nodig om een andere persoonlijkheid binnen te brengen om de status quo in het team te verbreken.

Check 2. Welke soft skills zijn belangrijk? Soft skills gaan hand in hand met attitude en het is van groot belang om vooraf vast te stellen over welke soft skills de kandidaat moet beschikken. Soft skills is een verzamelnaam voor een reeks vaardigheden, waaronder persoonlijkheidseigenschappen, communicatieve vaardigheden en sociale vaardigheden onder andere vallen. Soft skills zijn minder tastbaar, maar spelen een belangrijke rol in het succes van een medewerker. Bij soft skills moet je denken aan leiding geven, luisteren, coachen, presenteren etc.

Check 3. De balans tussen soft skills en hard skills In tegenstelling tot de minder meetbare soft skills, zijn hard skills concrete, functionele vaardigheden. Denk hierbij aan vakkenis die accountants nodig hebben of medische kennis voor een dokter. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen de nodige hard skills en soft skills. Zo moet een Financial Controller de juiste accounting ervaring hebben, maar als hij of zij aangeeft niet goed tegen stress te kunnen, dan is dit wellicht geen juiste match. Een Hotel Manager moet goed zijn in de Engelse taal – en bijvoorbeeld in Excel, maar indien hij/zij liever op de achtergrond blijft, zal dit zijn/haar succes als Hotel Manager niet ten goede komen. Bepaal vooraf zelf welke hard skills nodig zijn en vooral, welke soft skills essentieel zijn voor de functie.

Check 4. Schrijf een pakkende vacature tekst Schrijf je vacature tekst in de stijl die past bij de doelgroep. Wees creatief, pakkend, maar tegelijkertijd duidelijk. Beschrijf de vereiste hard skills in de vacature tekst en wees concreet in je soft skill eisen. Enthousiast, gepassioneerd of gedreven, zijn termen die eigenlijk op iedereen van toepassing zijn en je dus niet verder gaan helpen met een selectie. Gebruik in plaats hiervan concrete voorbeelden die de soft skills kunnen beschrijven en waardoor de lezer zich in de functie kan verplaatsen. Communicatief sterk en zelfverzekerd kunnen beschreven worden door bijvoorbeeld een deel van de Morning Briefing weer te geven in de vacature tekst:

“ Tijdens de 09:30 Morning Briefing sta je voor het 8 – koppige Management Team, waar je de rapportages bespreekt en de prestaties van de vorige dag evalueert. Je zal het team bijsturen en mondeling aanspreken op hun prestaties...etc”. Op deze manier ben je al vanaf het eerste moment in je werving – en selectie proces effectief aan het selecteren.

Let wel op, ook hier geldt dat je wel je doelgroep in gedachten moet houden wanneer je de vacature schrijft.

Check 5. Gebruik video sollicitatie voor een nog betere selectie Dankzij een video sollicitatie krijg je als werkgever de kans om net iets meer van de kandidaat te zien dan via een CV. Aan de hand van een video sollicitatie kan je onder andere verbale communicatie skills, presentatie vaardigheden en uitstraling evaluaren. Video sollicitaties zijn uitermate geschikt voor bijvoorbeeld Sales of Front Office functies en helpen je tevens het selectie proces te versnellen.

Check 6. Vraag concrete voorbeelden tijdens het interview Tijdens het daadwerkelijke interview worden soft skills vaak vluchtig besproken. Als een kandidaat aangeeft dat hij/zij een echte team speler is, dan is dit natuurlijk erg subjectief. Vraag door en laat de kandidaat een situatie beschrijven waarin hij/zij laat zien waarom hij/zij zich als een team player beschouwt. Dan is het aan jou om te bepalen of dit daadwerkelijk kenmerkend is voor een team player of niet. Nu je weet waar attitude uit bestaat, kun je ook concrete voorbeelden vragen waaruit je de attitude van een persoon kunt afleiden. Leg een situatie voor en vraag hoe de kandidaat hierop zal reageren, vraag door en focus ondertussen op de vier componenten van attitude. Je zult zien dat je zo een beter inzicht krijgt in de attitude en persoonlijkheid van de kandidaat.

Als je bovenstaande stappen doorloopt tijdens het werving – en selectie process, zal je een juiste combinatie vinden tussen hard – en soft skills en wordt de hire for attitude ook daadwerkelijk een succesvolle hire. Op het horeca banen platform AttitudeWorks.nl kun je als horeca werkgevers per vacature aanvinken welke soft skills jij belangrijk vind en kunnen kandidaten solliciteren via videosollicitatie. Zo kun je zowel op hard skills én op soft skills selecteren. Als werkgever kun je video CV’s van kandidaten bekijken en zo zelf al een pre – selectie maken, nog vóórdat de kandidaat op gesprek is gekomen.

 

Succes met aannemen!

 

Deel deze pagina